Mi marad?

Okos embernek tartom apámat. Legemlékezetesebb bölcsessége így szól: „Mindent elvehetnek tőled. A vagyonod, az életed, a családod, de egy dologtól nem képesek megfosztani, ez pedig a tudásod.” Gyerekként elhittem ezt a gondolatot, ma már tudom, hogy nem igaz. Apa máig emlékszik mindenre, amit megtanítottak neki. Én viszont egyre inkább azt tapasztalom, a pár éve szenvedéllyel abszolvált forgatókönyvírás tanfolyam és az egyetemi tanok már csak foltokban maradtak meg a fejemben.

A tudás is múlik! Akkor mi marad?

A hited! – mondta Mózes az Egyiptom hercegében, távolabbról a bibliában. Valóban? Mi a hit, ha nem a meggyőződés, ami valójában olyan plasztikus, akár a gyurma? Olvasd el a Fegyencedzést, és a saját testsúlyos gyakorlatok mestere akarsz lenni. Csináld a Fegyencedzést és ugyanaz maradsz, aki voltál, csak éppen joggal kritizálod, amit olvastál.
Ülj le beszélgetni egy keményfejű emberrel. Hallgasd meg, mit gondol erről-arról. Ha csak töredékrészt is, de valahol el fogod ismerni a szavait, s idővel talán már te is hasonlóként gondolod.

A hitet is elveheti a párt, a szakember és a bölcs. Akkor mi marad?

Rágugliztam, mi marad még. Azt mondják, a gondolkodás szabadsága. Ebben már van valami. Senkinek nem tartozol felelősséggel a gondolataidért. Oda vándorolsz általuk, ahova akarsz. Azzal, akivel akarsz, s csak saját lelkiismereteddel kell elszámolnod. Ami a fejedben van, az életed során átélt összes ingered eredménye, és bár helyben marad, mégis más/mások összterméke.

Nem, Lelkiismeret és Múlt karöltve! A gondolkodás sem annyira szabad.

Akkor tényleg mi, mégis mi marad?

Az embereknek fogalmuk sincs róla, én mégis azt mondom, egyvalami elidegeníthetetlen előjogod: ami Itt van, és ami Most történik. A múlt fogai közt őrlődünk, a jövő árnyékától rettegünk. De csak egy lélegzetvételed kísérd minden figyelmeddel, és nyomban ott találod magad, ahol sose vagy. Az Itt-és-Mostban, a létezés őssejtjében, ahol nincs félelem és szomorúság, csak a lehetőségek és szeretet. És ez barátom, ahol éppen vagy, amit éppen csinálsz… MOST… ezt senki nem veheti el tőled.