Vissza a Jövőbe

 

Valljuk be, aki látta a Vissza a jövőbe-trilógiát, az rendszerint szereti! Még hogy szereti? Imádja! Nem szokásom ilyen szélsőséges feltételezésekbe bocsátkozni, de még ha nem is vagy Marty McFly fan, szinte lehetetlen erről a kalandról közönnyel beszélni.
Mindannyian kaptunk tőle valamit, és habár a 80-as, 90-es években hatalmas durranás lehetett, úgy vélem, még ma is megállja a helyét.

Legnagyobb érdeme – a szórakoztatósága mellett – szerintem a szándék, hogy gondolkodásra buzdítsa az ifjakat. Lefogadom, hogy a film hatására többen néztek utána  a fluxuskondenzátornak, mint ha csak megnéztek volna egy akkori, közönséges tinifilmet.


Ha még csak az a kérdés merült volna fel bennük, hogy “mi van akkor, ha visszautazom 30 évet az időben és találkozom a szüleimmel!” Azonban Brown doki csavart egyet rajta: Mit kell tennem a múltban azért, hogy minden történés a szükségszerű megszületésemhez vezessen? A neves fizikus, Stephen Hawking bizonyára többszörösen megrökönyödött Marty időhurkát illetően, de hát ő nyilván többet tud arról, amit az emberiség éppen hogy csak kapiskál.

A filmnek – már ha élő entitás lenne, az mondanám – igaza van. Amikor a film és a tudomány találkozik, annak meg kell maradni a szórakoztatásnál, mert ha a tudás túlsúlyba kerül, okafogyottá válik, hogy a film által interpretáljuk azt.
Az ember csak csipegetni bír a filmekből… egy kis ismeret ebből a jelentből, egy kis okoskodni való abból, és már is többet tudtunk meg a világból!

A Vissza a jövőbe pontosan ennek a populáris vonulatnak volt az előfutára. Hogy egy kicsit beszéljünk a filmről is:

Talán a legínyencebb elem mind közül a jelen és múlt közti áthallás, mint a McFly szülők megismerkedésének története (és a valóság), vagy a Biff féle zaklatás fejlődéstörténete. Igazából ezek teszik érdekfeszítővé ezt a kalandot, melyben egyébként megvan ugyanúgy a dráma, az igazlom, és persze az elmaradhatatlan tanulság is.

Néhány érdekesség a filmről:

  • Egyesek a legkomolyabb összeesküvésnek tulajdonítják a filmet, mivel szerintük predesztinálja az ikertornyokat érő terrortámadást: Marty McFly a plutóniumrablást megtorolni készülő terroristák támadása előtt egy Twin Pines Mall nevű tábla mellett gurul el (melyen két fenyőfa-ábra látható, amikor a parkolóba érkezik, a film végén (a terroristák után) viszont Lone Pine Mall felirat áll ugyanazon az táblán (már csak egy fenyővel). Ez csak egy érv a számos többi mellett, amelyet összegyűjtöttek. Bővebben erről ITT!
  • Marty szerepét eredetileg Eric Stoltz játszotta volna, de az alkotók az utolsó pillanatban döntöttek  Michael J. Fox mellett.
  • A forgatókönyvet negyvenszer is visszadobták.
  • A “Darth Vader a Vulkán bolygóról” megoldás csak a forgatókönyv harmadik változatában jelent meg, és eredetileg Biff lett volna az alanya.
  • A történet kronológiája szerint Dr. Emett Brown 1955-ben csak 18 éves végzős lett volna.